Néhány Koreai étel receptje:
Kimchi
Hozzávalók:
50 dkg kínai kel falatokra tépve
1 nagy sárgarépa reszelve
25 dkg fehér retek reszelve
2 zöldhagyma apróra vágva
fél dl szójaszósz
3 evőkanál almaecet
2 evőkanál méz
1 evőkanál reszelt gyömbér
1 evőkanál zúzott fokhagyma
kimchi paprika vagy chili
Elkészítés:
Az előkészített zöldségeket a szójaszósszal megklocsolva 5-6 órát pihentetjük. A kiengedett levet öntjük a zöldségekről, a léhez keverjük a többi hozzávalót, majd visszaöntjük a zöldségekre. Szobahőmérsékleten 1-5 napig állni hagyjuk egy jól lefedett, nagyon tiszta edényben.
Kimpab
1/3 csésze fehér rizsliszt
1/3 csésze barna rizsliszt
1/3 csésze teljeskiörlésű liszt
2 db házi tojás
nagyjából 1/2-1 csésze hideg víz
1 db répa, julienne-re(finom szeletekre vagdalt zöldség) szeletelve
3 szál zöldhagyma, zöld része 3-4 centi hosszú csíkokra vágva
egy 3 cm-es friss gyömbérdarab, meghámozva és julienne-re szeletelve
egy kis csípős chilipaprika darab, kimagozva, julienne-re szeletelve
1/2 csésze tenger gyümölcsei keverék (opcionális)
só és bors
egy kevés olaj
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a különböző fajtájú liszteket. Adjuk hozzá a tojásokat, és adagoljunk a keverékhez kevés vizet apránként, amíg tejszínhez hasonló sűrűségű, sima tésztát kapunk. Fűszerezzük, és adjunk hozzá minden zöldséget, valamint a tenger gyümölcsei keveréket. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, és merjünk bele annyi tésztát, hogy 5 cm-es palacsintákat kapjunk. Közepes lángon süssük őket addig, amíg aranybarnák lesznek mindkét oldalukon. Tálaljuk shoyu szójaszósz, rizsecet, chili és pirított szezámolaj keverékéből készült szósszal.
Bibimpap
Hozzávalók
rizs (720g)
víz (600g)
marhahús (150g)
Kosari (150g) - saspáfrány
uborka (200g)
léggömbvirág (150g)
babcsíra (150g)
Elkészítés:
Alaposan mosd meg a rizst, és áztasd be 30~60 percre, és aztán kezdd el főzni.
Vágd fel a marhahúst 5 cm hosszú darabokra. A saspáfrányt tisztítsd meg és vágd 4-5 cm-es darabokra. Használd a fűszerek alapanyagait > keverd össze a lista tartalmát a marhahússal és a saspáfránnyal. Ne felejtsd el külön tárolni őket. Következő lépésben növényi olajban pirítsd meg a húst és a páfrányt, elválasztva.
A következő lépésben vedd az uborkát és átlósan vágd félbe. Utána szeleteld kb. gyufa vastagságúra. Mikor megvannak a vékony uborkaszeletek, sózd meg és utána nyomd össze őket a kezeddel, hogy kinyomd belőlük a vizet. Dörzsöld a sót a léggömbvirágba, utána mosd le vízzel. Utána átlósan hasítsd őket vékony szeletekre. Használd a hozzá kapcsolódó fűszerek listáját, és egyenként pirítsd meg.
A babcsírákat megtisztítjuk és egy vízzel teli tálkába tesszük, majd megsózzuk, és egy kicsit megfőzzük. Ha megfőtt, használd a fentebb leírt fűszerezést hozzá.
Vedd a halhúst és vágd 4-5 cm-es csíkokra, és sózd és borsozd meg. Utána vond be liszt réteggel és áztasd be tojásba, hogy réteget képezzen rajta. Következő lépésben pirítsd meg a hal darabjait és vágd őket 1 cm széles darabokra. Süsd meg a maradék tojást és vágd fel őket. Főzd meg meg a tengeri moszatot és olajban pirítsd ameddig ropogós nem lesz. Törd össze a kezeddel a kész moszatokat kis darabokba.Tedd egy tálba a rizset, és arra rá az elkészült hozzávalókat, a tetejére készíts egy egytojásos tükörtojást. Szolgálj fel chiliszószt külön mellé.
Japchae
Hozzávalók:
15-20 dkg vékonyra szeletelt marhahús csíkokra vágva
4 db fekete kínai fafülgomba
25 dkg dangmyeon (édesburgonyából készült üvegtészta)
3 gerezd tört fokhagyma
1 db sárgarépa gyufa fej nagyságúra aprítva
1 fej vékonyra szeletelt hagyma
2 evőkanál szójaszósz,
1 evőkanál cukor
1 evőkanál szezám olaj
1 szál újhagyma apróra vágva
15 dkg spenót
1 teáskanál szezám olaj v. szezám paszta
1 tojás (fehérje és sárgája elkülönítve)
Elkészítés:
Keverjük össze a pác összetevőit egy nagy lábosban, majd adjuk hozzá a marhahúst, gombát és tegyük félre 20-30 p.-ig.
Egy kisebb lábos forró vízben mossuk át a spenótot 1-2 percig, majd egy szűrő segítségével mossuk át hideg vízzel is. A megmaradt vizet alaposan nyomkodjuk ki a spenótból és adjuk hozzá a szezámot, sót, borsot majd tegyük félre. Egy másik lábos forrásban lévő vízbe tegyük a tésztát és 2-3 percig főzzük, majd öblítsük át hidegvízzel és tegyük félre. 4. A tojás elkészítéséhez készítsünk elő egy gyengén megolajozott serpenyőt, amiben egyszer a különválasztott tojásfehérjéből sütünk palacsinta alakú lepényt, másszor, a különválasztott tojássárgájából sütünk tojás palacsintát. A két különböző színű tojáslepényt csíkokra szeleteljük és félre tesszük. Forrósítsuk fel újra a serpenyőt alaposan egy kevés olajjal és a tört fokhagymát pirítsuk arany barnára (kb. 30 másodperc), majd adjuk hozzá a húst szósszal együtt és süssük 1-2 percig. A megmaradt zöldségeket és fűszereket (spenót, répa, hagyma, bors, só) adjuk a húshoz és pirítsuk további 2-3 percig, végül a tésztát keverjük a húshoz és zöldségekhez. Tálaláskor a tojáscsíkokat szórjuk az étel tetejére.